Köttindustrin utomlands

Den utländska djurindustrin ser mer fasansfull ut än vad de flesta svenskar någonsin skulle kunna föreställa sig. Ekonomisk vinning styr upp tempot på slakterierna så att djuren slaktas under vidriga förhållanden och djurhållningen i övrigt är också den under all kritik.

Det finns dock några länder som har bättre djurskyddslagar än Sverige: År 2009 jämförde Djurens Rätt djurskyddslagarna i Norge, Finland, Österrike, Schweiz och Sverige i rapporten Världens bästa djurskydd. Man fann då att samtliga fem länder beskrev sin lag som världens bästa, och att Schweiz, Österrike och Norge har bättre lagar än Sverige ur djurens perspektiv.

 

Hemska slaktmetoder

I flera stora producentländer slaktas nästan alla får och lamm, och upp till var sjätte ko, utan bedövning. Läs mer i en chockerande rapport från SVD som visar att en stor del av köttet i mataffären och restauranger kommer från de extremt plågade djuren.

"Djuren förstår vad som händer när de ser och hör sina vänner slaktas med olika brutala metoder och kämpar sina liv."

Misshandeln utomlands

Kor, kalvar, grisar, kycklingar, kalkoner, ankor, gäss och andra djur över hela världen lever under tortyr-liknande förhållanden:

 • Djur i utlandet har mycket få lagar som skyddar dem. Även om lagar sällan upprätthålls och kontrolleras så bidrar de ändå till något bättre föhållanden för djuren.
 • De flesta grisar och kor utomlands kastreras och stympas utan bedövning.
 • De flesta djur utomlands slaktas utan bedövning.
 • Det finns sällan regler för transport av djuren inför slakt.
 • De ges antibiotika och andra starka mediciner som krävs för att hålla dem vid liv under de extrema förhållandena.
 • Djuren genmanipuleras för att växa snabbare vilket ger dem olika smärtsamma sjukdomar.

När djuren har vuxit tillräckligt stora för slakt eller inte är tillräckligt effektiva för att producera mjölk/ägg transporteras de många mil, vanligtvis utan att få vatten eller mat till slakthusen. Många djur är mycket sjuka eller dör av transporten men ges sällan omvårdnad av veterinär. De som överlever resan får halsen avskuren, oftast vid fullt medvetande. Läs mer på PETA.

Visste du att:

- I USA bränner man bort hornvävnaden på kalvar vilket är mycket smärtsamt och förbjudet i Sverige. Se dokumentar där Casey Afflek berättar mer!

 

 • farligtkott

 • kalvindustri

  djurfarmar

  delfinslakt

 

 

grisarkor