Köttätare: 5 steg - Mindre lidande

Om du är köttätare och inte känner att du är tillräckligt övertygad för att sluta med kött från djur, finns det ändå steg du kan ta: Alla bidrag som innebär mindre lidande för djuren är ett steg i rätt riktning!

1. Välj så mycket livsmedel från växtriket som du kan. Läs mer under kostråd: Vegeterian/Vegan.

2. Välj så mycket kravmärkta och ekologiska animaliska produkter du kan eftersom de djuren behandlas lite bättre. Speciellt viktigt för grisar! Allra sämst är de utländska köttet eftersom de stympar/slaktar utan bedövning samt att de vanligen har sämre djuromsorg, med undantag från vissa länder. Läs mer om de olika ländernas förhållanden på Djurskyddet.

3. Bojkotta kött på restaurang som vanligen köper in det billigaste köttet/kycklingen från utlandet- vilket betyder att djuren har lidit enormt mycket.

3. Köp aldrig päls och andra djurprodukter eftersom djuren utsätts för extremt mycket lidande- (dessutom helt utan anledning!)- även vid produktion av ull till kläder och dunprodukter.

4. Byt ut kött mot baljväxter/quorn/sojaprotein/tofu och mjölk mot sojamjölk/havremjölk när du har möjlighet. Läs mer här.

5.Sprid vidare vad du nu vet till alla du känner och ha djuren i åtanke inför valet 2014 för att påverka politiker till att hjälpa till med att stoppa djurmisshandel och att sluta stödja minkfarmar(vilket alliansen gjort under 2013)- Se djurensparti.se!

"Small acts, when multiplied by millons of people, can transform the world."

3 skäl till att äta mindre kött

1. Rädda djurens liv: Genom att äta mindre kött och att välja kött från kravmärkta gårdar behöver färre djur lida.

2. Rädda ditt eget liv: På Vegeterian.se och på Aftonbladet kan du läsa om hur mycket gifter som finns i animaliska livsmedel och att köttätande bidrar till många sjukdomar.

3. Rädda världen mot miljöförstöring eftersom animaliska livsmedel bidrar i enormt hög grad till en sämre miljö.

Krav märkt och ekologiskt

Det är mycket olika föhållanden för djuren inom köttindustrin. För grisarna är skillnaden större eftersom KRAV-certifierade grisuppfödare måste låta djuren gå utomhus och övriga slaktsvin lever på betonggolv inomhus. Endast 1 % av de svenska grisuppfödarna följer KRAV:s regler. För mjölkkor är skillnaden mindre; där handlar det bland annat om högre andel grovfoder, ekologiskt foder och 2-4 månaders längre utevistelse på sommaren. Inom äggproduktionen dödas tuppkycklingar på samma sätt; genom att kastas levande ner i en kvarn. Även om KRAV-djur oftast har det något bättre är det generellt sett ingen garant för djurvälfärd. Alla djur i livsmedelsproduktionen, oavsett om de är från en KRAV-gård eller konventionell gård, slaktas dessutom i unga år. Slakten skiljer sig inte så mycket åt om man tänker på de svenska djuren. För ett kravmärkt slakteri och ett slakteri i ett land med dåliga djurskyddslagar kan dock skillnaden vara mycket mycket stor.

Köttindustrin tystar ner kritik

2012 införde tio amerikanska delstater en lagstiftning som kallas "Ag-Gag Bills", lagar som syftar till att krimininalisera bl.a. smygfilmning av missförhållanden inom djurindustrin, för at hålla konsumenterna ovetande...Läs mer på Humanesociety.org.

 

"Bara för att djur är mindre intelligenta betyder det inte att de inte känner lika mycket smärta och ångest. Det finns inga ursäkter för djurmisshandel. Inga."

    Visste du att:

    kyckling gris

    Citat:

    vegan

 

 

grisarkor