Gifter i kött
Mat från växtriket innehåller mindre tungmetaller och miljögifter än mat från djurriket. Exempel på dessa ämnen är kadmium, kvicksilver, DDT, PCB och dioxin. Att vegetabilier innehåller mindre gifter än animalier beror på att gifter anrikas ju längre upp i näringskedjan de kommer, s k biomagnifikation. Läs mer på Greenoption.org.
Utomlands ges kycklingar och andra djur ofta mat i form av giftiga avfallsrester av olika slag och detta är ännu en anledning till att inte äta utländskt kött. Det är mycket få kontroller som görs av kött utomlands och dessa djur får även mycket antibiotika och andra mediciner som är farliga för människor.
Enligt en rapport har narasin upptäckts i svenskt kycklingkött. Narasin är ett antibiotika som är mycket giftigt och ett par milligram räcker för att döda en häst.På det hårda sätt som slaktkycklingar föds upp i dag måste de få läkemedel för att klara sig. Det är obligatoriskt för EU-länderna att testa kycklingköttet för läkemedelsrester, men trots det görs nästan inga kontroller alls. Läs mer om gifterna i kycklingköttet.
Mer gift i kött än Östersjöfisk
Vi varnas för fet Östersjöfisk. Men det finns fler miljögifter i ägg, mjölk och kött. Detta visar Livsmedelsverkets rapporter, vilket de talar tyst om. Läs mer.